Живи споменици на нашиот народ во заедништвото со Бога: Цркви во Делчево

Вовед

Во близина на селото Ѕвегор се наоѓа каменот, за кој постои верување дека има исцелителна моќ. Со него се врзува трагичната судбина на убавата овчарка Илина, која Господ ја претворил во камен за да избегне да падне во раце на тиранинот.

loading...

Освен легендите завиени околку ова место, секој занемува и од прекрасната недопрена природа која го краси ова чудо на природата. Низ годините на ова место дошле многумина, најголем број жени за да ја дотраат бременоста.

Локалното население раскажува дека Илин Камен помогнал на многу жени да станат среќни мајки.

Илин камен се наоѓа на надморска висина од околу 800 м над апсолутното морско ниво, покрај магистралниот пат М5 кој ја поврзува општина Делчево со Р. Бугарија. До самото место води обиколен црн шумски пат, додека за авантуристите има и планинарска рута со многу висок наклон и е исцрпувачка за поминување.

Елаборат за валоризација на локалитет "Илин камен"

loading...

Галерија на фотографии од локалитетот "Илин камен"

ozio_gallery_nano

loading...

Што да се погледне во Делчево?

loading...

Наши пријатели

Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна