Маја Витановска е родена во 1980 година во Делчево. По потекло е од работничко семејство. Основно образование завршува во родниот град а средно училиште во Скопје.

Од 1994 година започнува да тренира во кик бокс клубот "Јун фан" од Делчево. Во 1995 година продолжува да тренира во клубот "Шаолин" од Скопје. Додека тренира во овој клуб паралелно тренира и во клубот "БК Кисела Вода" од Скопје.

На државното првенство на Македонија кое се одржало во Прилеп во 1994 година го има освоено првото место (златен медал). Наредната 1995 година повторно била прво место и останала државен првак на Македонија. Во 1997 година на светското првенство кое се одржало во Милано, Италија станала светски шампион во две категории на натпреварување: Светски шампион во Лоу Кик и Светски шампион во Фул Контакт во категорија до 51 кг. Во 1998 година станала Светски шампион во Лајт контакт до 55 кг.

Сите овие успеси на спортски план Маја Витановска ги има постигнато единствено само со својата посветеност и решителност да биде најдобра во тоа што го прави, со помош на своите тренери. Во време на постигање на овие големи успеси била удостоена со вниманието на сите позначајни државни личности во тоа време вклучувајки го и тогашниот Претседател на Република Македонија, Киро Глигоров. Но отсуството од широка државна подршка за продолжување на нејзините спортски успеси, ја натерува да се откаже од спортот и заминува во Обединетото Кралство да живее и работи во Лондон.

Маја Витановска денеска е горда мајка на две деца и сопруга, која е воедно и успешно извршува  директорска раководна функција во инвестициска фирма од Лондон. Во текот на летните денови накратко ја посетува Република Македонија и родното Делчево, каде живеат нејзините родители.

Неодамнешно интервју со Маја Витановска дадено за еден македонски портал може да се погледне тука.

Предложете значајна личност од Делчево

Форма за предлог на позната или значајна личност или грипа на луѓе по потекло од Делчево кој ќе биде објавена во нашата рубрика "Значајни личности".

Секој корисник на овој наш интернет потрал www.destinationdelcevo.mk може да предложи по сопствена слободна процена одредена значајна личност или одредена група на луѓе за објава во оваа наша рубрика.

Независно од која област на работа и делување на личноста или група на луѓе, доколку сметате дека има потреба да се најде на оваа наша репрезентативна листа слободно пријавете ги вашите фаворити.

На тој начин заеднички да допринесеме кон етаблирање на успешните личности по потекло од Делчево на кои треба да се угледаат идните генерации на делчевци/македонци.


 Услови за пријава на кандидат за нашата листа на Значајни личности:

1.Личноста треба да биде роден/а во Делчево

2.Со својата работа и општествен ангажман да допринел/а за развојот на Делчево и Република Македонија

3.Личноста треба да е познат/а и признат/а од јавноста во Делчево и Република Македонија.


Со користење на оваа пријавна форма подолу вашата пријава ќе биде евидентирана од страна на администраторскиот тим на нашиот интернет портал, по што уредувачкиот тим ќе премине кон евалуација на вашата пријава.

Доколку ги задоволува потребните критериуми за објава во нашата рубрика, вашата предлог-личност или предлог група на луѓе ќе биде објавена во нашата рубрика во рок од 2 работни денови.

Податоците доставени преку интерактивната форма за пријава подолу се сопственост на лицето кое ја пополнува формата за пријава,  а нивната вистинитост е одговорност на пријавувачот.

Благодариме за соработката.

Внеси фотографија (JPG, JPEG или PNG) формат со големина до 2 MB од личноста/групата на луѓе која ја/ги пријавувате за нашата рубрика.

Кликни за означување на копчето и прифаќање на условите за користење на оваа форма дадени погоре.

Сакам моите име и презиме да бидат објавени како автор на текстот кој ќе биде објавен.

  Refresh Captcha  
 

Поднеси форма за преглед од администраторскиот тим на Дестинација Делчево

 
loading...

Наши пријатели

Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна