Во Делчево и делчевскиот регион крајот на месец август и месец септември е резервиран на подготовки, берба и справување со годинешните приноси на сина слива која е надалеку позната и призната по својот квалитет.

Уште од памтивек Делчевко и целиот Пијанечки регион е познат по квалитетот на сината слива која од најдамнешни времиња се произведувала на овој простор. Поволните микроклиматски природни услови и благонаклонети геолошки и педолошки карактеристики на почвата како и богатата хидрографска мрежа на водотеци се идеални за производство на сливата.

Во Делчевско-Пијанечкиот регион биле присутни едни од најпознатите сушари на сина слива во целата Отоманска империја. Постојат кажувања од повозрасни луѓе дека од овој регион биле носени товари со сушена слива и природен маџун од овие сушари директно на дворецот на Султанот, со помош на специјално организирани каравани за таа цел.
Целиот процес на подготовки и справување со родот од пространите плантажи на сина слива во Делчево отсекогаш бил бележит и живописен и е длабоко вкоренет во традицијата на народот од овие простори.
Со овој процес се поврзани практични постапки, испреплетени со народни кажувања, легенти, верувања, песни и ора што му дава и длабока социолошка димензија на целиот процес доведен до ниво на животен ритуал.

 Овие специфики варираат од село до село, па дури и од семејство до семејство кои произведуваат и ден денес сина слива.

Започнувајки од 2013 година на иницијатива на Градоначалникот Дарко Шехтански, Општина Делчево за првпат започна со реализација на манифестацијата "Пијанечки денови на сливата".

Настанот е конципиран да биде со промотивен карактер во функција на Локалниот економски развој, каде доминантно место беше доделено на произвотството на модра (сина) слива кое што во Пијанечкиот регион е со значителни количини.

На самиот настан кој што се случува во градскиот парк во центарот на Делчево, на лице место се вари ракија, се приготвува мармалад, разни џемови, се дегустираат разни производи со вкус на слива додека на летната сцена се случува богата културно-уметничка програма.

ПРОМОТИВЕН ПЛАКАТ ЗА МАНИФЕСТАЦИЈАТА "ПИЈАНЕЧКИ ДЕНОВИ НА СЛИВАТА 2015"

Развојот на оваа манифестација треба да се движи по нагорна линија пред се од аспект на инволвирање на стручни знаења и странски позитивни искуства со цел за постигање на подобро произвотство но и обезбедување на пласман на родот од сината слива.


 

Делчево и целиот регион на Пијанец е еден од еколошки најчистите региони во Република Македонија и пошироко во регионот. Поради таа причина и широк дијапазон на специфични микроклиматски услови и богата хидрографска и минеролошка карта на Делчевската општина, на ова поднебје егзистираат голем број на растенија во закрила на природата, кои се карактеризираат со својата реткост и фармацевтска примена.
Наша улога и мисија е ова богатство да го доближиме до пошироката публика, со што ќе допринесеме за свесноста и одговорноста кон зачувување и искористивање на најсоодветен начин на овој природен дивезитет на Делчево и Пијанецот.

#НабериЗдравје       #Биодиверзитет       #ПијанечкаСлива      #CollectHealth       #Biodiversity

 

loading...

Наши пријатели

Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна