Локација: Источна Македонија   Оддалеченост од главниот град Скопје: 165 км   Број на население:17500 жители   Број на населени места: 22

Само градот Делчево e со 11500 жители.

21 рурална средина со 6000 жители.

Површина на општината 423 км2.

Општина Делчево го зафаќа североисточниот дел на Република Македонија, сместена во котлината Пијанец, помеѓу планините Голак, Влаина, Осоговски Планини и Малешевски Планини. Се протега по горниот тек на реката Брегалница на надморска височина од 600-700м.

Мотив од центарот на Делчево

Зафаќа површина од 423 км . Делчево е само 10 км оддалечено од Република Бугарија, со граничниот премин „Арнаутски Гроб.“

Патишта кои водат до Делчево се: Магистрален пат А 3 и Регионален пат 1302. Климата е умерено континентална.

Според последниот попис на население во 2002 година, во општината живеат 17 505, од кои 8977 се мажи, а 8528 се жени. Според националната припадност 95 % се Македонци, 3,7 Роми, 0,7 % Турци, 0,19 % Срби, 0,04 % Албанци, 0,02 % Власи и останати 0,28 %.

Археолошките пронајдоци на територијата на општина Делчево сведочат дека тука се живеело со векови. Под името Царево Село за првпат се споменува 1347 година во една повелба на цар Душан. Според легендите познато е и под името Василево, по византискиот владетел Василиј II. За време на Отоманската Империја, се викало Султанија, но жителите го викале Царево Село.

Во 1950 година го добива името Делчево во чест на македонскиот револуционер Гоце Делчев. 

Покрај градот Делчево, во општината има 21 населено место: Бигла, Ветрен, Вирче, Вратиславци, Габрово, Град, Драмче, Ѕвегор, Илиово, Киселица, Косово Дабје, Нов Истевник, Очипала, Полето, Разловци, Селник, Стамер, Стар Истевник, Тработивиште, Турија и Чифлик.

ozio_gallery_nano

 Во следното видео во продолжение може да се погледаат значајни информации и ретки фотографии од историскиот развој на Делчево.

 

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte

   contentmap_plugin

   Наши пријатели

   Go to top

   Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна