Сума:
loading...

 На територијата на општина Делчево утврдени се значајни наоѓалишта на металични, неметалични и енергетски минерални суровини, како значаен потенцијал за развојот на општината.

-Наоѓалишта на јаглен, лоцирани во Делчевско – Пехчевскиот басен, со вкупна површина од околу 100 км2, трети по значење во Република Македонија. Вкупните резерви се утврдени на околу 46 милиони тони јаглен.

 -Во коритото на река Брегалница има околу 90 милиони метри кубни златоносен алувион од песок и чакал. Се претпоставува присуство на 13,5 – 36 тони злато.

-Природно печената глина, со утврдени резерви над 10 милиони тони,  а со значајна комерцијална вредност се и гранитите, варовниците и диабазите.

-Геотермалната енергија – при испитувањата на лежиштето на јаглен “Стамер – Ѕвегор”, утврден е среден геотермален градиент од 6,5° C/100метри, што укажува дека зголемувањето на температурата во насока на длабочина е побрзо од вообичаеното

За авторот на оваа статија:
The Crator
Author: The CratorWebsite: http://www.reevolucioner.blogspot.comEmail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Сопственик на домен, дизајнер, програмер, развој и авторство на концепт, уредник, фотограф, автор на текстови, едитор, маркетинг промотор
Краток опис:
Катализатор за успешна реакција на котелот наречен современие.
Други најнови статии од авторот:

ЗА ДЕЛЧЕВО

Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна