Како што кажува во самото интервју посредникот при разговорите меѓу Македонија и Грција во врска со спорот со името на Република Македонија, г-динот Метју Нимиц, ова интервју се реализира на барање на самиот Нимиц.

loading...

Во целото интервју како кажување на Нимиц има повеќе проблематични аспекти на кажување и терминолошки недостатоци во формулирањето на генезата на самиот проблем. Истите ги оставаме на рассудување и валоризација на нашите читатели.

Овде ќе го спомнеме само моментот на толкување од страна на Нимиц кога вели дека во држави со различни имиња низ историјата на овој простор живееле покрај Македонскиот народ и други народи. Македонскиот народ можеби се викал Македонски но државите во кои живееле биле Отоманското царство, Кралството на СхС, Југославија.... И тие две работи не е неопходно да одат заедно.

Само во целата оваа формулација посредникот Нимиц намерно или ненамерно изостава дека од сите тие држава Македонскиот народ бил потчинуван под присила и закани за ликвидации, прогон, тортура и слично.

Кога прави ваква аналогоја, дали тоа значи дека Македонскиот народ повторно треба да попушти под налетот на хегемонистичките политики на силните и моќните да биде нечиј современ роб.

Ова е прашање кој што нашите т.н. политичари кои учествуваат во овие бесмислени разговори треба да му го постават на медијаторот Нимиц.

Погледнете го целото интервју со Нимиц во продолжение.

loading...

Најчитано: Флеш- Политика

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна