Според член 120 од Уставот на Република Македонија, можното пристапување на Република Македонија за членство во воениот сојуз НАТО мора да биде усвоена со референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија.

loading...

Одлуката за стапување или истапување од сојуз или заедница со други држави ја донесува Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Токму затоа на обраќањето на генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтемберг во Македонскиот парламент е повеќе од неопходно на пратеничките клупи да седат и пратениците од опозиционата ВМРО-ДПМНЕ кои пак непринципиелно го нарушуваат бојкотот на собранието кој сами си го зададоа како услов за надминување на практицирањето на "хунтата" на актуелната власт во Република Македонија.

loading...

Во продолжение членот 120 од уставот чија што имплементација ќе следува во иднина...

Член 120

Предлог за стапување во сојуз или заедница со други држави или истапување од сојуз или заедница со други држави можат да поднесат претседателот на Републиката, Владата или најмалку 40 пратеници.

Одлуката за стапување или истапување од сојуз или заедница со други држави ја донесува Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Одлуката за стапување или истапување од сојуз или заедница со други држави е усвоена, ако на референдум за неа гласало мнозинството од вкупниот број избирачи.

Најчитано: Флеш- Политика

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна