Бев на одмор во Грција од патриотски причини. Сакав да им покажам на Грците дека на Егејско море се чуствувам свој на своето.

Миле Ѓорѓијоски

По изгласувањето (ратификацијата) на Договорот за добрососедство меѓу Република Македонија и република бугарија во Македонскиот парламент две работи се јасни:

  1. Македонија се откажа со дел од својата историја во која фашистичките окупаторски сили на бугарската држава во минатото одземале човечки животи и материјални добра на територијата на денешна Македонија (тогашното Кралство СХС);
  2. Благодетите на овој штетен Договор по однос на Македонските национални интереси и уште поважно историската вистина Македонските граѓани многу тешко дека ќе ги почувствуваат, а единствено ќе остане горчината во грлото на самосвесните Македонци за проголтаната гордост и ограничената слобода, во име на некои си т.н. "европски" вредности.

loading...

Да не се разбереме погрешно: отвореноста на границите, европските хуманистички перспективи, граѓански концепт, миграција на знаење, пракса, искуство, материјакни добра и луѓе е нешто кое што од Бога ни е загарантирано право. Проблемот е што ваквите вредности некој во минатото ни ги има одземено (повторно во име на тогашните "ЕУ"-вредности) кога исто така гинеле луѓе и биле уништувани цивилизициски придобивки.

Ниту овој пат со оваа т.н. ЕУ и НАТО перспектива на Македонија, не е ништо поразлично. Македонските вредности веќе се ставени на клада и пополека една по една се потпалуваат, за на крај да бидеме сведоци на уште една хистерично-вавилонска оргија на невиден оргазам, после кој ќе се разбудиме во комшискиот кревет од каде ќе бидеме избркани (а може и глава да скинеме) под присила на оружје, насилство и варваризам. Со одземен дел од суверенитетот и огромен дек од досегашниот (каков-таков наш си е) начин на живот.

И да....

Доаѓаат два пропагандистички мегафони со две реченици на твитер, кои што ни кажуваат дека Овој договор со бугарија е за доброто на Македонската ЕУ перспектива.
Готово!

Ви поверувавме!

P.С. Договорот е ратификуван без присуство на најголемата плитичка партија по бројност во Македонскиот парламент. Со тоа е доведена во прашање неговата имплементација и легитимност, што дополнително придава вредност на кризна состојба која наместо да биде решена, создава дополнителни проблеми и внатредржавни поделби.

loading...

Најчитано: Флеш- Политика

loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна