По синоќешната најава за можноста за отварање на нов рудник и изградба и работа на нова термоцентрала во источна Македонија на територијата меѓу општините Делчево и Пехчево, од страна на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ во интервјуто на ТВ Нова, следуваа лавина од позитивни реакции на социјалните мрежи од страна на повеќе граѓани.

 

Секоја чест..со тоа ќе се зголеми и бројот на вработување на луѓето..ТАКА СЕ РАБОТИ!!

Ова ке биде нова ера за Македонија и ке стане независна во енергетска смисла наредните 50 години ,за овој огромен проект секоја чест и огромна поддршка од секој Македонец.
Со 200 MW ________ _________ не се станува енергетски независен бидејќи на Македонија и е потребно многу повеќе. Во секој случај за пофалба зошто ќе се отвори и рудник со квалитетен јаглен покалоричен од колку во Суводол а да не зборуваме за Кичевскиот, ќе работи најмалку 30 години, ќе се вработат сигурно 1000-1200 луѓе, па инфраструктура и се друго пропратно. БРАВО во секој случај нов живот за тој крај, Браво......
Ova e nova nadesd za makedonskoto elektro stopanstvo
Jas mislam deka e dobro da se otvoraat novi termocentrali koi ce donesat novi rabotni mesta i pomal uvoz na struja, ama mislam deka dobro bi bilo i da moze visokot na struja proizveden od domasnite soncevi kolektori da se otkupuva od EVN ili nekoja nova distribudivna mreza koja redno e da se pojavi na pazarot bidejci ova so EVN e golem monopol na koj e sam vo vrsejne na distribucija na elektricna energija, mislata mi e da se vovedat dvotarivni broija koi ce kazuvaat kolku elektricna energija sme potrosile i kolku sme dale vo sistemot pa taka na site domacinsta ce im se vraca vlozenata investicija vo solarni paneli.

Информација експресно беше споделена на фејсбук профилот на генералниот директор на АД Елем Македонија, г-динот Христијан Мицковски, каде со факти и аргументи повторно во негов професионален стил даде одговор на еден  граѓанин кој искоментира:

Vo Germanija e odpocnat proces na zgasnuvanje na jaglenovite termocentrali,pri sto se procenuva nekade do 2030 godina celosno da se zatvorat poradi visokiot stepen na zagaduvanje od vakviot nacin na proizvodstvo.Germanija sega e predvodnik vo implementacija na obnovlivi izvori na elektricna energija kako zamena na jaglenovite termocentrali i momentalno 40% od celokupnoto proizvodstvo na elektricna energija e tokmu od soncevata energija hidrocentrali i veternici duri i nekoj pomali procenti od razni deponii otpadni vodi i biomasa,pa ne gledam koja e smislata za investicii vo jaglenovi rudnici vo ova vreme posebno sto zemja vodecka vo zatvoranjeto na vakvite termocentrali se pojavuva kako investitor,dokolku se zapocne so masovno implementiranje na obnovlivite izvori i kaj nas bi se otvorile mnogu poveke od 1000 rabotni mesta i znacitelno bi se namalila zagadenosta na vozduhot koja vo posledno vreme e alarmantna

Коментарот профилот на фејсбук на г-динот Мицковски беше следен:

 

Во податоците со кои располага јавноста во Делчево базирани на претходни студии може да се забележат исто така други факти кои одат во прилог на реализацијата на овој проект за кој претходно објавивме дека станува збор за проект кој ќе донесе препород на крајниот исток од државата, во сите аспекти.

 

 

Најчитано: Флеш- Политика

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна