Дали сте знаеле дека постои информација во светската кинематографија која говори дека филмот "Валтер го брани Сараево" е далеку најгледан филм во светот напред пред сите други филмски хитови и блокбастери. Имено овој филм од поранешна Југославија бил повеќе од 20 години на репертоарот низ цела Република Кина, откако бил снимен во 1972 година како бисер на тогашната моќна Југословенска продукција.

loading...

Ова е еден поттик на денешните кино продуценти од Македонија да почнат да размислуваат "покосмополитски", и по на широко....Којзнае можеби и во Македонија некаде "спие" нашиот Емир Костурица...

loading...

Се прашувате најверојатно што бара фотографијата од десетка со кромид и со "џинки" на оваа статија?

-Без некоја особена причина, само за да Ви разбијам монотонија...

Патем на времето кога одев на кино со татко ми 86-та до 88-ма, редовно после кино ме носеше да вкусам од "религијата" на оваа "икона" кај Џамбазоски познатиот Д-р Цинцо. Делчевчани од тоа време знаат за што зборувам.

Патем филмот е закон..."Нашите" победуваат...."Го говорам ова од тогашна перспектива"

Светска премиера: April 12, 1972
Режија: Hajrudin Krvavac
Кинематографија: Miroljub Dikosavljević
Композитор: Bojan Adamič
 
Актерска екипа:
loading...

Најчитано: Флеш- Култура

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна