Со векови твoјте борови шумат
те капе златест априлски сјај
со векови плиска пенлива Струма
низ тебе роден Пирински крај!

 

Чувствувам волност Пиринска горо
да викнам песна в просторот син
ми блика радост да пеам и зборам
за тебе, Јане, народен син!


Да кликнам песна би сакал силна,
песната стара за тебе дар,
како си Јане Родина бранел
со каква гордост љубов и жар!


Си згрнал народ под Гоцево знаме
да стресеш ропство и темен гнет
в народнн срца запалил пламен
да фрлат јарем султански клет.


Бегови, аги крвни си мразел
и секој феуд - народен враг,
в Република земја сакаше да видиш, -
в слобода грејнат татков праг!


И подарок песна денес ти давам
ка тебе вечен Пирински џин,
за нашата гордост и твојата слава
ти пеам песна, народен син!

Ванчо Николески

(Црвена Вода, Охридско, 10 јуни 1912 - Црвена Вода, Охридско, 15 април 1980)

Стихотворбата е извадок од стихозбирката "Моето село" издадена во 1950 година од страна на младинското книгоиздателство "Ново поколение" од Скопје 

Најчитано: Флеш- Култура

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна