Делчево денеска достојно и со гордост ја одбележа 145 годишнината од раѓањето на идеологот Гоце Делчев.

Како еден од водачите на Внатрешната македонска револуционерна организација (ВМРО), големиот револуционер и борец за независност и слобода на Македонскиот народ, Гоце Делчев.е една од најмаркантните појави на дејци во македонската историја.

Со право неговите современици и генерации на револуционери подоцна сметаат дека тој е душата на организацијата, смислата на револуционерното дело и борба. Неговото влијание и обединувачки дух ќе остане синоним на македонското заедништво до ден денешен. Идеите за кои се борел, делата кои ги оставил зад себе, се незаменлив капитал за сите негови следбеници, генерации потоа.

Гоце Делчев е еден од главните стожери на македонската непрекината борба за слобода и дифиренцирање на посебноста на Македонскиот народ во морето од народи на земјината топка. Тој со својата габаритност на револуционер и деец за самобитноста на нашиот народ, претставува носечки столб на таа независност и државотворност која денес сите ние ја живееме.

По повод овој значаен јубилеј пред гордиот и маркантен споменик на Гоце Делчев во центарот на Делчево, со пиетет се поклонија голем број на општествени работници од Делчево.

Градоначалникот на општина Делчево г-динот Дарко Шехтански, претставници од општинската администрација, политички партии и други општествени организации положија свежо цвеќе пред споменикот чиј поглед скаменет говори за една непрекината историја на борба за опстанок на македонскиот народ во овие бурни и турбулентни времиња.

 

contentmap_plugin

Најчитано: Флеш- Култура

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна