Во сабота 04.02.2017 година се одбележуваат 145 години од раѓањето на големиот македонски син, ревулуционерот и идеолог на македонското револуционерно движење, големиот Гоце Делчев.

Ширум државата овој празник ќе биде одбележан на најдостоинствен начин. Централното одбележување ќе биде во дворот на црквата "Св. Спас" во Скопје, каде се очекува бројни делегации да положат свежо цвеќе и да се поклонат пред ликот и делото на големиот револуционер.

Во организација на Градоначалникот на општина Делчево, г-динот Дарко Шехтански и општинската администрација во градот кој го носи името на Делчев, одбележувањето на овој настан ќе се реализира пред гордиот споменик на Гоце во центарот на Делчево.

Настанот е закажан за 10.30 часот а се поканети во него учество да земат сите институции, организации и поединци.

Одбележувањето на овој датум се случува во сенка на актуелната политичка криза. Ваквиот настан покрај церемонијалниот дел треба да биде и симбол на заедништвото и сплотеноста за сегашните генерации на македонци, кои што ги уживаат сите благодети на слободата. Тоа е истата таа слобода за која се бореле Гоце Делчево и неговите претходници, современици но и следбеници.

Затоа одбележувањето на овој значаен јубилеј зрачи со една голема и значајна порака да бидеме сплотени како народ, преку ликот и делото на револуционерите кои го положиле својот живот на олтарот на слободата за Македонија.

Официјалната покана за настанот во Делчево кја пренесуваме во продолжение.

 

Повеќе за Гоце Делчев прочитајте на нашиот портал тука.

Најчитано: Флеш- Култура

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна