Првиот петок по Велигден се нарекува Источен петок Балаклија, празник кој спаѓа во Светлата недела поради што е и наречен Светол Петок, а некаде може да се сретне под името Благ Петок. Празникот е посветен на Пресвета Богородица на која и се оддава признание со тоа што непосредно по Велигден нема друг празник поврзан со нејзиното име.

Многу радост, насмеани лица, креативност, многу љубов и среќа исткаени со традиција и огромно внимание.
Ваква беше сликата во центарот на Делчево денеска во претпладневните часови.

Најчитано: Флеш- Култура

loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна