Младите од населбата „Милково Брдо“ со палење смреков оган ја продолжија традицијата во чест на празникот „Прочка“ или „Велики Поклади“. По претходно организирана акција заедно со своите дедовци тие го запалија смрековиот куп висок неколку метри и на тој начин како што велат постарите го истеруваа злото од претходната година.

Помала група на претставници од Ѕвегорската сурова, денеска учествуваа на манифестацијата Струмички карневал во Струмица. 

Со средства во висина од 2,5 милиони денари од Министерството за култура, финишираат градежните активности околу реконструкција на ентериерот во киносалата во Делчево, која работи во состав на Националната установа Центар за култура „Никола Јонков Вапцаров“. 

Во продолжение проследете го видеото од одбележувањето на 145 години од раѓањето на Гоце Делчев во Делчево

Во организација на учениците од VII -2 одделение при ООУ „Ванчо Прке“ Делчево беше изведена театарската претстава со главен мотив другарството меѓу учениците. Претставата беше посветена на ученикот Андреј Стоиловски кој своето образование ќе го продолжи во Швајцарија.

Делчево денеска достојно и со гордост ја одбележа 145 годишнината од раѓањето на идеологот Гоце Делчев.

Како еден од водачите на Внатрешната македонска револуционерна организација (ВМРО), големиот револуционер и борец за независност и слобода на Македонскиот народ, Гоце Делчев.е една од најмаркантните појави на дејци во македонската историја.

Во сабота 04.02.2017 година се одбележуваат 145 години од раѓањето на големиот македонски син, ревулуционерот и идеолог на македонското револуционерно движење, големиот Гоце Делчев.

Ширум државата овој празник ќе биде одбележан на најдостоинствен начин. Централното одбележување ќе биде во дворот на црквата "Св. Спас" во Скопје, каде се очекува бројни делегации да положат свежо цвеќе и да се поклонат пред ликот и делото на големиот револуционер.

ЗФГ Копачка с.Драмче, Делчево и годинава ја доби поддршката од Министерството за култура за реализација на неколкуте значајни проекти кои се предвидени за 2017 година. За Перса Стојановска, секретар во здружението „Копачка“ најзначајни годинава ќе бидат проектите кои заеднички ќе се реализираат во соработка со триото „Гавровски“ од Тетово каде заеднички ќе бидат дел од таканаречените „Јаношикови денови“ каде „Копачката“ и „Гласоечкото“ ќе учествуваат како европски нематеријални културни добра впишани во УНЕСКО.

Најчитано: Флеш- Култура

loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна