Овие два куршуми на фотографијата се пронајдени после битката на Галиполи која што започнала 1915 година а завршила во 1916 година во текот на Првата светска војна.

Сојузниците кои се содржеле од Британци, Французи, Австралијанци, и Новоземанѓани се бореле против Турските сили. На крај на оваа битка сојузничката страна загубила 46 000 војници додека Турската страна загубила 65 000 војници, со тоа што сојузниците се повлекле од битката.

Турците сметаат дека нивната победа е огромна со дефинирачки карактер на нивната национална модерна историја.. Осум години подоцна избила Турската војна за независност, предводена од Мустафа Кемал Ататурк.

Ататурк бил командант на битката кај Галиполи.

Оваа битка за Австралија и Нов Зеланд била прва воена кампања како независни Британски колонии. самата битка имала исто така дефинирачки карактер на националната свест на двете овие држави.

loading...

Најчитано: Флеш- Интересно

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна