"Империја на сонцето" е еден од највпечатливите филмови посветени на дејствија поврзани со страдањата во тек на Втората светска војна.

 

Сао Ган (Sao Gan) е музичка тема од  саундтракот на овој филм која е дел од незаборавната свена на праќање во самоубиствена камикази мисија на тројца млади пилоти од јапонската армија пред крајот на војната. Во оваа сцена е вградено големо мајсторство на драматургија што е својствено само за Стивен Спилберг и уште неколку ретки филмски режисери.

Оваа сцена говори со моќта на фотографијата, со моќта на изразот на лицето на актерите, со моќта на звукот. Секако оваа песна придонесува кон целокупниот драматичен впечаток, што ја чини самата сцена а со тоа и филмот во редот од незаборавните драми посветени на големата војна.

Проследете ја оваа музичка тема во продолжение: