Тим од истражувачи од Универзитетот Сун Јат-Сен користеле уредување на гените за да се коригира потенцијално фатална состојба на крвта. Ова светско прво достигнување претставува прв чекор кон иднината, каде буквално ја уредуваме болеста од нашите тела. Луѓето кои страдаат од бета-таласемија ќе треба да примаат трансфузија на крв доживотно, а болеста е генетска. Децата кои ја примаат од нивните родители болеста, може да развијат опасна по живот анемија, згрутчување на крвта, деформирани коски, жолтица ... списокот продолжува и продолжува. Тим од истражувачи кои го поздравуваат Универзитетот Сун Јат-Сен, користеле уредување на гени за да ја поправат грешката во ДНК која ја предизвикува оваа состојба - и тоа го правеле во вистински човечки ембриони. Оваа најнова работа беше објавена во списанието Protein and Cell. Иако сѐ уште сме далеку од клиничките испитувања, делото претставува прв чекор кон иднината во која можеме буквално да ги уредиме болестите од одржливи човечки ембриони и, можеби, дури и нашите сопствени тела.
Сепак, пред ова да се случи, постојат голем број на регулаторни пречки што ќе треба да се надминат. Џенифер Дудна, еден од водечките светски истражувачи за генерирање на генетски податоци, забележа на бизнис конференцијата WIRED во 2017 година во Њујорк, "Мислам дека е навистина веројатно дека во не толку далечна иднина, [генското уредување] ќе излечи генетска болест ... но глобално ние треба да излеземе со консензус за напредок на одговорен начин ".
Оваа извонредно моќна алатка има многу потенцијал, но треба внимателно да се разгледа.

Најчитано: Флеш- Интересно

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна