Тим истражувачи од Универзитетот во Бафало дизајнираа компјутерски систем за безбедност кој го користи човечкото срце за да го отклучи. Системот ја мери неговата големина, форма и движења, и продолжува да го следи до 30 метри.

loading...

Загрижени сте да направите вашиот компјутер да е посигурен? Неодамнешните истражувања сугерираат дека се што ви треба, е да го ставите вашето срце во него.
Со мулти-карактер лозинка за заклучување и отклучување на вашиот компјутер може да стане застарено, тим од истражувачи од Универзитетот во Бафало разви систем кој само го отклучува единствениот сигнал на срцето на корисникот.

loading...

Системот траеше три години за да се дизајнира, и има неколку предности на други безбедносни системи, како отпечаток од прст. За да започнете, тоа е целосно пасивно, и нема потреба од влез од корисникот, што значи дека тие едноставно треба да бидат близу до нивниот компјутер за да го отклучат. Второ, бидејќи постојано ги набљудува корисниците, нема да попушти на друго лице ако моменталниот сопственик не е присутен. Ова значи дека луѓето нема да мора да се грижат за одјавување кога ќе станат и ќе заминат.
"Ние би сакале да го користиме за секој компјутер, бидејќи секој треба да биде приватен", рече Ксу, пред да додаде: "Пријавувањето и одјавувањето се досадни".
Според Новиот атлас, прелиминарните тестови покажаа дека системот е точен со 98,61 проценти, со стапка на грешка од 4,42 проценти. Исто така, има опсег од 30 метри (98 стапки), што забележува дека тимот го прави веродостоен систем да се користи на барикадите за скрининг на аеродромите.

Најчитано: Флеш- Интересно

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна