Македонците во Словенија заедно со нивните пријатели Словенци на денешниот собир одржан на "Плоштадот на слободата" во центарот на Љубљана порачаа да прекинат преговорите кои што Македонската влада ги води со Грција за промена на името на Република Македонија.

loading...

-"Ова што се случува е еден вид геноцид врз Македонскиот народ" е насловот пренесен на прилогот на РТВ Словенија во врска со денешниот мирен протестен собир во Љубљана.

Голем број на Македонци (околу 500 според информациите на организаторите) заедно со нивните пријатели од Македонско-Словенечкото пријателство во Словенија со оро, македонски песни, многу знамињ се бединија во пораките за зачувување на уставното име на Република Македонија. Истовремено за сите граѓани на Европа и на целиот свет апелираа за слобода за неправедно притворените македонски патриоти и родољуби за кои единствен "злочин" е што си ја сакаат татковината.

асд

-"Слобода за политичките затвореници"; -"Каде и да одиш, не се плаши не се срами Македонец да си", -"Самуел Жбогар, па променете го вие вашето име во Саламин Жабар" итн, се дел од пораките на насобраните Македонци и Словенци.

Протестите како што најавуваат од граѓанската иницијатива "Ние сме Македонија" ќе продолжат со организирање мирни собири насекаде каде што има Македоци по целиот свет.

loading...

Најчитано: Флеш- Граѓани

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна