Во сабота 16.12.2017 година во Берово ќе се реализира планинарски марш во чест и слава на првиот секретар на ВМРО, Дамјан (Даме) Груев.

Маршот ќе се реализира според сл. агенда 

09.00 Собирно место на центарот во Русиново

09.30 Положување на свежо цвеќе на бистата на Даме Груев во центарот на Русиново

10.00 Панихида на надгробната плоча на револуционерите на гробиштата во Русиново

10.30 Тргнување кон планината Петлец.

ПОГЛЕД НА СЕЛО РУСИНОВО

ДЕЛ ОД УЧЕСНИЦИТЕ ВО МАРШОТ ВО 2016 година

ДЕЛ ОД ПАТЕКАТА КОН ВРВОТ ПЕТЛЕЦ

Во рамки на настанот секој од учесниците може да ја помине патеката по која се движел големиот Македонски син и револуционер пред да биде застрелан во близина на врвот Петлец на 23.12.1906 година каде им подлегнал на повредите и починал.

На местото каде згаснал животот на Даме Беровчани имаат подигнато скромна спомен плоча која го означува самото место, каде секоја година во рамки на овој настан доаѓаат голем дел следбеници и почитувачи на ликот и делото на Дамјан Груев, да му оддадат своја почит

Овој марш е во организација на општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ од Берово во соработка со Месниот Комитет во село Русиново.

Официјалната објава за настанот е достапна на сл. линк тука.