Како што пишува порталот Рома Тајмс (Roma Times) делчевецот Aксел Аxмедовски ќе биде новиот Министер без ресор во Владата на Република Македонија предводена од СДСМ кој ќе биде задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите во Македонија.

Ахмедовски доаѓа на оваа позиција како потпретседател на партијата на Самка Ибраимовски ПЦЕР (Партија за целосна еманципација на Ромите).

Досегашниот Министер Самка Ибраимовски веќе го има ставено својот потпис на изјавата во ДИК дека ја прифаќа пратеничката функција која му следува откако беше испразнето пратеничкото место на Васко Ковачевски, кој добива раководна функција во РЕК Битола.

Аксел Ахмедовски е роден на 16.12.1964 година во Делчево. Средно образование завршува во УЦСО „М. М. Брицо“. Високо образование завршува на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на правниот факултет „Јустинијан I“ во 1991 година. 

Работи како адвокат а во Делчево е познат и како активист во НВО "КХАМ" Делчево, од областа на заштита на правата на ромите и повеќе други секторски дејности.

Оженет, татко на две деца.