Христијанскиот празник „Слегувањето на светиот дух - Педесетница“ во народот познат како „Духовден“ е еден од најзначајните христијански празници кој е еден од најрадосните и со посебно значење за жителите на делчевското село Град, бидејки е датум кога жителите од селото го слават својот соборен ден.

Над 500 учесници претежно од Делчево ја истрчаа втората улична градска трка „Трчај право за срце здраво“, трка која по повод патроните на град Делчево „Св.Кирил и Методиј“ ја организираше здружението на граѓани „Драм Ас“ со поддршка на општина Делчево, а како иницијатива на асоцијацијата “Рефрама“ од Швајцарија.

Енкаустиката како ликовна техника претставена и во Делчево. Своите дела изработени во техниката која била својствена за древните народи на својата прва самостојна изложба ја претстави авторот Христина Деолска . За авторот Деолска ова е начин на изразување на своите чувства.

Не постои човек во Делчево кој не слушнал за чевларската работилница на “Дендо Легендо“, а уште повеќе кој не слушнал за Дејан Димитровски кој е еден од ретките делчевци кој веќе 20 години се занимава со чевларство и е еден од најдобрите во својата област.

Во продолжение ја пренесуваме интегрално изјавата на претставниците од граѓанската иницијатива "За заедничка Македонија" од Делчево.

Во Делчево започна имплементацијата на проектот „Енергетски ефикасно осветлување во регионот Благоевград -Делчево“, меѓуграничен проект со кој до 2018 година е предвидено поставување на вкупно 760 лед светилки во селските средини како и на подрачјето во градот Делчево.

Градоначалникот Дарко Митевски заедно со уште неколку градоначалници од Источниот плански регион испратија порака за предвремени избори.

Најчитано: Флеш- Граѓани

No result.
loading...

Наши пријатели

Наша анкета

Какви се Вашите очекувања од 2018 година?
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна