Сума:
loading...

Во општина Виница привршуваат подготовките за изградба на новиот Музеј на Култура, проект кој заедно со музејот “Теракота“ и Виничко кале е дел од активностите за збогатување на културната и туристичка понуда на општината.

-При крај се подготовките по што ке следува реализација на проектот, кој за културната историја на виница ќе значи многу. Планирано е во новиот музеј да се видат сите облици на културното живеење во виница од 19 век па се до денес. Преку презентација на автентични предмети, документи и фотографии, траидиоцлани носии и стари музички инструменти да се прикаже растот на Виница во делот на културата, истакна актуелниот градоначалник Емил Дончев.

Исто така во музејот на културата ке оставиме простор и за презентација на ансамблите и фолклорните групи од овој крај, градскиот машки хор, тамбурашкиот оркестар, староградските групи “ Јана “ и “ Распеани Виничани“. Ќе има простор и за фестивалот за Хумор и сатира “ Ин Виница Веритас“, фестивалот “Истибањско здравоживо“ и се што на некој начин е поврзано со културните збиднувања на овие простори.

Музејот на културата во виница ќе се гради со финансиски средства од буџетот на општината предвиден за оваа и наредната година.

За авторот на оваа статија:
The Crator
Author: The CratorWebsite: http://www.reevolucioner.blogspot.comEmail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Сопственик на домен, дизајнер, програмер, развој и авторство на концепт, уредник, фотограф, автор на текстови, едитор, маркетинг промотор
Краток опис:
Катализатор за успешна реакција на котелот наречен современие.
Други најнови статии од авторот:

Наши пријатели

loading...
Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна