Живи споменици на нашиот народ во заедништвото со Бога: Цркви во Делчево

Црквата Св. Никола се наоѓа во централното подрачје на село Вирче чие дворно место е уредено и прилагодено за извршување на разни свечености и религиозни обреди на жителите од ова село.

Самата црква ја краси прекрасен иконостас.

Во црквата застапени се фреските на патронот на црквата Св. Никола, Пресвета Богородица, Апостолите Петар и Павле, Светиот Великомаченик Георги, Светиот Великомаченик Димитрија, Архангел Михаил, Св. Јован и др.

crkva sv nikola virche 09

 

crkva sv nikola virche 10

 

crkva sv nikola virche 18

 

crkva sv nikola virche 10

 

crkva sv nikola virche 13

 

crkva sv nikola virche 14

 

crkva sv nikola virche 15

 

crkva sv nikola virche 16

 

crkva sv nikola virche 17

crkva sv nikola virche 07

crkva sv nikola virche 04

crkva sv nikola virche 20

crkva sv nikola virche 21

crkva sv nikola virche 22

crkva sv nikola virche 12

Во црквата на еден од столбовите е поставена мала дрвена тераса до која водат дрвени скалила. Во црквата има дрвен престол кој во минатото го користел намесникот на црквата и повисоки свештени имиња.

crkva sv nikola virche 04

Кровот на црквата е на две води. Носечката конструкција на црквата е во незавидна положба со видни оштетувања на некои од столбовите.

Во дворот на црквата од страна на самите мештани има изградено камбанарија која е во лоша состојба и е потребна нејзина реконструкција.

crkva sv nikola virche 00

Фото 14.09.2016 година

Изградба на селска улица покрај црквата Св. Никола во село Вирче

Дворот на црквата беше во целост реконструиран со партерно уредување, со реконструкција на бунарот кој се наоѓа во самиот двор, и изградба на мини детско игралиште, во 2011 година со поддршка на Општина Делчево и ЈПКД "Брегалница"-Делчево. Исто така беше изграден и ограден камен ѕид околу целиот имот на црквата.

crkva sv nikola virche 02

Фото 23.11.2010 година: 

Привршување на градежните работи околу изградбата на оградниот ѕид на црквата Св. Никола во село Вирче

Потребно е итно санирање и реконструкција на самата црква со што истата би се зачувала за идните генерации.

#ШтоДаСеВиди  #ДоживејГоДелчево
#WhatsToSee #ExperienceDelcevo
@ Destination Delcevo @ Delcevo Global Online

Што да се погледне во Делчево?

loading...

Наши пријатели

Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна