Сума:
loading...

Црквата Св.вмч.Георгиј во село Бигла е изградена во 1910 година од кал и камен. Градена е од тамошните Православни верници, но поради долгиот временски период а и поради слабата градба со време ѕидовите попуштиле и кровот пропаднал, и покрај тоа што населението неколку пати ја препокривале и ги санирале ѕидовите, сепак неможеле да ја заштитат доволно.

Бидејки таквата градба има пократок век таа попуштила и црквата се срушила. По површина таа зафаќа простор од 12x8 должина-ширина. Поради нејзиното паѓање а се со цел да не се оштетат иконите, на ден 14.05.2001 година со записник и знаење на тамошните црковни настојатели, иконите и се друго било пренесено во црквата Цвета Богородица во Делчево. Бидејки верниците сакаат да има православна црква, се превзема инцијатива и е во тек изградба на нова црква. Новата црква треба да биде поставена на ново место викано “коренчето”, место кое е поклонето од повеке сопственици за градба на нова црква.

ozio_gallery_nano

За авторот на оваа статија:
The Crator
Author: The CratorWebsite: http://www.reevolucioner.blogspot.comEmail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Сопственик на домен, дизајнер, програмер, развој и авторство на концепт, уредник, фотограф, автор на текстови, едитор, маркетинг промотор
Краток опис:
Катализатор за успешна реакција на котелот наречен современие.
Други најнови статии од авторот:

Наши пријатели

loading...

ИЗБЕРЕТЕ МЕСТО ЗА ПОСЕТА ВО ДЕЛЧЕВО

Go to top

Потребен е LIKE на нашата фејсбук страна